Dvacet osm týmů zahájí boje o postup na EURO 2018 v Chorvatsku

Dnes a zítra bude odehráno první kolo druhé fáze kvalifikace o postup na Mistrovství Evropy mužů, které se uskuteční v lednu 2018 v Chorvatsku. V sedmi čtyřčlenných skupinách se bude bojovat o patnáct postupových míst. Šestnáctým účastníkem bude domácí Chorvatsko. Postupový klíč dává jistotu účasti na závěrečném turnaji prvním dvěma týmům z každé skupiny a nejlepšímu družstvu ze třetích míst.

Dnes, 2. listopadu 2016, odehraje své duely prvních dvacet týmů, zítra je potom bude následovat zbylých osm. Druhé kolo druhé fáze kvalifikace se bude hrát o víkendu a my se samozřejmě můžeme těšit i na zápasy našeho týmu, který se ve skupině 4 utká nejdříve s Islandem a o víkendu s Makedonií. Posledním účastníkem naší skupiny je Ukrajina.

Skupina 1: Dánsko, Maďarsko, Nizozemí a Lotyšsko
Favoritem skupiny jsou olympijští vítězové z Dánska. Maďaři se budou snažit probojovat na EURO a zlepšit dojem z posledních let, kdy se jim na vrcholných akcích moc nedařilo (chyběli na MS 2015 a na ME 2016 skončili v Polsku dvanáctí). Pro Lotyše by byla případná účast na EURU historickým úspěchem, kterého mohou dosáhnout, pouze pokud budou naplno bodovat s Nizozemím a urvou body jednomu z favoritů.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. HUN – LAT
- 3. 11. DEN – NED
- 6. 11. NED – HUN a LAT – DEN

Skupina 2: Polsko, Bělorusko, Srbsko a Rumunsko
Poměrně vyrovnaná skupiny a polským favoritem. V podstatě každý z týmů se může kvalifikovat. Bělorusko chce určitě zopakovat svou účast na EURU 2016, Srbsko je tradičně nepříjemný a silný soupeř a zezadu bude útočit Rumunsko. Zde bude zajímavé sledovat, zda se rumunský tým pokusí navrátit na vrcholnou akci po více jak deseti letech a zvrátit hubená léta rumunské mužské házené. K družstvu byl angažován trenér FC Barcelona Lassa Xavi Pascual a na EURO se snaží probojovat z úplného spodku kvalifikace, kdy o účast na EURU 2018 bojuje již od roku 2014. Zde v první fázi kvalifikace vyhrál skupinu (Rumunsko, Itálie, Kosovo) a poté v play-off o postup do druhé fáze porazil Izrael.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. BLR - ROU
- 3. 11. POL - SRB
- 6. 11. SRB – BLR a ROU – POL

Skupina 3: Španělsko, Rakousko, Bosna a Hercegovina a Finsko
Favoritem skupiny jsou vice-mistři Evropy z roku 2016 Španělé, kterým se ale poté nepodařilo probojovat na Olympiádu do Ria, a tak je kouč Jordi Ribera určitě povede s jediným cílem postupu. O síle rakouského výběru se přesvědčil i náš národní tým a dalším adeptem na postup bude určitě i družstvo Bosny a Hercegoviny. Všem může cestu znepříjemnit i zlepšující se tým Finska, který určitě nelze považovat za úplného outsidera.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. AUS – FIN a ESP – BIH
- 5. 11. FIN – ESP
- 6. 11. BIH – AUS

Skupina 4: Island, Makedonie, Česko a Ukrajina
Opět kvalifikace, ve které se náš tým utká s Makedonií, a určitě budou tyto zápasy dvojnásob sledované po posledním nezdaru našeho týmu na makedonské půdě, který znamenal neúčast na letošním MS, ale zároveň zdvihl řadu emocí a protestů. Odešla také oficiální nóta české federace na EHF s upozorněním na neobvyklé řízení předmětného utkání, která měla za následek postih rumunských rozhodčích, kteří zápas rozhodovali. Nicméně o postup se opět očekává souboj mezi těmito dvěma týmy, ke kterým přibude samozřejmě ještě nejvýše nasazený Island s hvězdami Veszprému Aronem Palmarssonem and Rhein Neckar-Löwen Gudjonem Sigurdssonem.
Zápas Česko – Makedonie budou v sobotu v Plzni rozhodovat španělští rozhodčí Raluy – Sabroso, kteří mají za sebou např. finále mistrovství světa a jsou několikanásobnými účastníky mužského EURA, mistrovství světa i olympiády.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. MKD – UKR a ISL – CZE
- 5. 11. CZE – MKD a UKR – ISL

Skupina 5: Německo, Slovinsko, Portugalsko a Švýcarsko
Dva účastníci olympijských her – Německo a Slovinsko, jsou jasnými favority této skupiny. Němci jako obhájci evropského titulu budou chtít ukázat svou kvalitu a nenechat nikoho na pochybách. Portugalský a švýcarský tým určitě nebudou chtít hrát druhé housle, ale bude spíše překvapení, pokud oberou oba favority o nějaké body. Šance mají samozřejmě větší na domácí palubovce a zápasy mezi Německem a Švýcarskem mají náboj derby, ve kterém se může zrodit překvapení.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. SLO – SUI a GER – POR
- 5. 11. SUI – GER
- 6. 11. POR – SLO

Skupina 6: Švédsko, Rusko, Černá Hora a Slovensko
V této skupině se představí Slováci, kteří budou mít před sebou těžkou překážku v podobě favorizovaného Švédska a Rusko, kteří jsou pravidelnými účastníky závěrečných turnajů. Slovensko se EURA zúčastnilo ve své historii zatím třikrát a vždy obsadilo poslední 16. místo. Má tedy motivaci nejen k další účasti, ale i vylepšení nejlepšího historického umístění. Bude to mít ale opravdu velmi těžké a do pořadí ve skupině určitě ale promluví i Černá Hora, která bude zřejmě hlavním soupeřem Slovenska v této skupině. ´
Úvodní zápasy:
- 2. 11. RUS – SVK
- 3. 11. SWE – MNE
- 5. 11. SVK – SWE
- 6. 11. MNE – RUS

Skupina 7: Francie, Norsko, Litva a Belgie
O síle francouzského týmu nemůže být ani řeč, je společně s Nory favoritem této skupiny. Norové postoupili na posledním EURU do semifinále a jasně vystoupily ze stínu svých norských kolegyň, které sbírají jeden úspěch za druhým. Belgie je dalším týmem, který se účastní kvalifikace již od samého počátku v roce 2014, kdy v první fázi vyhrála skupinu na lepší skóre před Řeckem (Belgie, Řecko, Kypr) a v následném play-off o druhou fázi vyřadila Turecko dvěma jasnými výhrami. Nelze tedy říct, že by byla Belgie jasným outsiderem skupiny, na favority ale stačit zřejmě nebude.
Úvodní zápasy:
- 2. 11. NOR – BEL
- 3. 11. FRA – LTU
- 6. 11. BEL – FRA a LTU – NOR

Některé zápasy lze sledovat živě na www.ehftv.com, všechny potom jako live-ticker zde: https://ticker.ehf.eu/. První kolo kvalifikace otevře dnes 2. 11. 2016 v 18:00 hod. zápas Maďarsko – Lotyšsko.

Zdroj: HNB