Effa's Academy, projekt pro opravdové sportovní nadšence

Sezóna 2015/2016 je definitivně za námi a nastává čas krátkého odpočinku. Využijme tedy "okurkové sezóny" a představme si projekty spojené s házenou a sportem jako takovým.

Již před rokem jsme na našem webu představovali začínající online projekt Effa's  Academy. Rok se s rokem sešel, projekt se stále rozrůstá, a my jsme se rozhodli vyzpovídat duchovního otce tohoto projektu, dlouholetého házenkáře, který se po ukončení hráčské kariéry se vší silou vrhl na dráhu trenéra a školitele, pana Radima Pernického.  

 

 

Radime, co pro Vás znamená sport a především házená? Od kolika let se jí věnujete?

Co pro mne znamená sport? Život, životní styl, nezbytnou pomůcku k dosažení všech cílů. Házená je mou celoživotní vášní, které se věnuji 35 let, tj. od sedmi let života.

Můžete ve zkratce našim fanouškům objasnit, kde všude jste hrál a následně trénoval?

Házenkářsky jsem vyrůstal v Zubří, kde jsem hrál ještě první rok při studiu vysoké školy. Po autonehodě a operaci ramena odhodové ruky jsem musel přerušit karieru, opustit juniorskou reprezentaci a dát přednost studiu, čehož dnes zpětně nelituji. Všechny reprezentační sny si plním jako člen realizačních týmů od roku 2005. Po rekonvalescenci jsem se zkoušel vrátit v Brně, kde jsem hrál od druhé ligy po nejvyšší soutěž, ale už to nebylo dle mých představ. Proto jsem se při hraní zapojil do trénování ve zmiňovaných soutěžích.

Poslední angažmá bylo v interligovém klubu Britterm Veselí nad Moravou. Panenkám se pod vaším vedením začalo dařit, jak hodnotíte skončenou sezónu? 

Bohužel jsem nepřišel do úspěšného, profesionálně a erudovaně vedeného klubu Britterm, ale do jeho pozdějšího následovníka SHK Veselí nad Moravou. Což je úplně jiná kapitola.

Vzhledem k tomu, že nám z loňského kádru odešlo šest holek základní sestavy, pět měsíců jsme trénovali v 6 - 10 lidech včetně tří brankářek a musel jsem vytvořit tým z holek, které nikdy nehrály v základní sestavě, dorostenek, děvčat z nižších soutěží, tak si myslím, že jsme odvedli kus práce. Jsem rád, že se potvrdila moje koncepce a sázka na odlišnou přípravu, abychom byli schopni běhat, v minimálním počtu a bez úponových nebo svalových zranění, i s těmi nejlepšími. Postupně jsme se učili a rozvíjeli tak, aby forma kulminovala v jarní části sezóny, což se povedlo. Taky díky trpělivosti a postupnému zapracování Vargové s Olšovskou, které léčily několikaměsíční vážná zranění kolene.

Jen je škoda špatných výsledků a herního projevu v závěru sezóny.

Nebudeme se zde pouštět do žabomyších válek, nicméně nedá mi, abych se nezeptala, kde byl podle vás ten opravdový problém, který vyústil ve Váš předčasný odchod? Z mailové komunikace, kterou má HNB k dispozici, určitě nevyplývá důvod odchodu, který uváděla média.

:-) :-) :-) Máte pravdu. Má vůbec smysl na takové články reagovat? Tak jen ve zkratce:

Přiznám se, že jsem se těmto článkům s chutí zasmál. Jsem rád, že si větší část odborné veřejnosti a stejně tak fanoušci házené, udělali  úsudek sami. Vzhledem k tomu, že nejsem na házené závislý a mohu se jí pouze bavit, tak nemusím být účastníkem různých intrik a zákulisních prasečin. Sice vedení Veselí zneužilo informaci, že mě čeká vyšetření, které dopadlo dobře, což jsem jim taky řekl, ale to je běžná věc. Jediný důvod, proč jsem odcházel, byly dlouhodobé neshody s vedením na obecné zásady sportovního tréninku, mé koncepce práce a samotnou házenou. Vzhledem k tomu, že se prezident klubu veřejně a oficiálně v médiích postavil proti trenérovi, jiná možnost ani nebyla. Je ovšem pravda, že jsem vedení Veselí, již před zápasem s Porubou, oznámil písemnou formou, že příští sezónu už nechci s Veselím spolupracovat, aby měli možnost sehnat nového trenéra.

Ale musím panu Körosimu poděkovat za jeho články, díky kterým mohl vzniknout tento rozhovor o našem projektu. I když to asi nebylo v jeho plánu.

Pojďme se však už bavit o něčem jiném. :-)

Pojďme od Veselí. V současné době se krom svého civilního zaměstnání (forenzní znalec) naplno věnujete spolupráci na projektu Hodina pohybu navíc.  Čím Vás tento projekt oslovil?

Hodina pohybu navíc je společný projekt házené, basketbalu, volejbalu, fotbalu, ragby a ledního hokeje, která má za cíl dostat do základních škol další hodinu pohybu navíc. Je to vlastně nová forma dřívějších sportovních her, které probíhaly po vyučování. Vzhledem k tomu, že tento projekt jde ruku v ruce s hlavní myšlenkou naší akademie, neváhal jsem a nabídku určité spolupráce okamžitě přijal.

Hodina pohybu navíc, však není jediný projekt, kterému věnujete velké množství času a energie. Pro potřeby házené a sportu všeobecně vznikla pod Vaším vedením Effa's  Academy. Co je základní myšlenkou akademie?

Hlavní myšlenkou bylo dostat děti od PC her, aby se začaly více hýbat. V neposlední řadě je to také pomoc trenérům házené všech úrovní, převážně začínajícím, aby měli centrální místo, kde si najdou vše potřebné pro svou trenérskou praxi a nemusí ztrácet mnoho hodin surfováním po internetu. Dále chceme realizovat vzdělávací semináře. Z toho budou zase profitovat děti.

Effa's  Academy je rozdělena do několika kategorií. Co vše tedy v online akademii najdeme a komu je určena?

Pět let intenzívní práce s videem, animacemi, grafickými softwary, různých vzdělávacích školení a vznikl solidní základ (cca 800 příspěvků) pro další rozvoj. V současné době jsou k dispozici videoukázky cvičení, animace cvičení, informace o výživě (včetně kalorických hodnot), regeneraci a tréninkových plánů.

Intenzívně se zabýváme další větví akademie. Chceme pořádat kondiční kempy pro (nejen pro) sociálně slabé žáky, studenty a přivést je ke sportu, pokud možno k házené.

Neuvažoval jste o propojení akademie a nějakého házenkářského klubu?

Ano. V současné době pečlivě vybíráme klub, ve kterém bychom otevřeli naši první „kamennou“ handball akademii.

Kdo s Vaším projektem už spolupracuje?

Jsem nesmírně rád, že se mi podařilo získat pro externí spolupráci Dr. Martina Tůmu z Karlovy university a Dr. Jana Cacka z Masarykovy university, který je jedním z největších odborníků na kondiční trénink v ČR. Další jednání probíhají s odborníky na CrossFIT, gymnastiku a další sporty. Zkrátka chceme partičku slušných a pohodových lidí, kterým není lhostejná sportovní situace dětí.

Každý začínající projekt řeší i existenční problémy. Jak jste na tom v tomto směru?

Vzhledem k tomu, že každý z nás má své civilní zaměstnání, jsme zatím schopni vše financovat z vlastních zdrojů. Samozřejmě nepočítám tisíce hodin strávených vytvářením příspěvků apod.

V současné době probíhají jednání s určitými partnery, kdy chceme získat finanční obnos na nákup bioimpedančních přístrojů, monitorů srdečních frekvencí a dalších potřebných zařízení, abychom nebyli ničím limitováni. Věřím, že se vše povede a nebudeme muset ustupovat z nastavených cílů.

Mládež je v dnešní době vystavena neduhům doby, jako je užívání drog nebo třeba  kyberšikana.  Vy se chcete těmto tématům věnovat i ve sportu, nastínil jste přednášky, už máte nějakou naplánovanou?

Díky své profesi vidím, kam se naše společnost řítí. Proto jsem požádal své nadřízené, kteří mi vyšli maximálně vstříc, s nápadem o prezentování těchto problematik na různých seminářích pro rodiče a trenéry. Jsem přesvědčen, že jako osvěta má tato aktivita smysl. Navíc podobnou věc opravdu nikdo nedělá, pokud se nemýlím.

Ano, první přednáška se rýsuje v Brně jako součást semináře pro veřejnost na téma: Silově kondiční příprava ve sportu, kde se lidé dozvědí, jak správně posilovat nejen v posilovně, správné techniky provedení, na co dát pozor, jak předejít zranění. Taky něco o stravě. V tom jsou u nás velké rezervy. Navíc vše bude s praktickými ukázkami.  Zatím probíhají jednání.

Jakým směrem se chcete do budoucna projektem Effa's  Academy ubírat?

Jak je popsáno výše. Kondiční kempy pro sportovce, sportovní kempy pro děti a sociálně slabé děti. Metodicky rozvíjet online akademii, zprovoznit „kamennou“ akademii a pořádání různých seminářů. V českém sportu máme spoustu zajímavých lidí, kteří by mohli svými zkušenostmi právě tyto semináře obohatit. Hlavně se ale chceme tímto projektem bavit, jako doposud. ☺ Nejsme limitováni časem, takže můžeme zkoušet různé varianty.

Co říci na závěr. Za nás v HNB určitě velice zajímavý projekt, který by si zasloužil podporu sponzorů, ale hlavně házenkářských odborníků. Rozhovor s Radimem Pernickým tedy zakončíme výzvou pro všechny zkušené sportovní nadšence: "Nebojte se propojit vaše zkušenosti s projektem Effa's  Academy."

Odkaz na stránku projektu: https://effasacademy.com/

Zdroj: HNB
Foto: Archiv Radim Pernický