Rekordní pardubické Srdce

Dvaadvacet družstev, sto pět zápasů a dva vítězové, to byl turnaj mladších žaček "O Perníkové srdce", který se hrál  v termínu od 20. do 22. 11. 2015 v Pardubicích. Letošní 24. ročník byl okořeněn novinkou v podobě dvou vítězů, protože se dvaadvacet družstev rozdělilo na dva samostatné turnaje. 

Skoro čtvrt století se hraje turnaj mládeže „O perníkové srdce“ v Pardubicích. Jeho historie sahá až ke vzniku ŠKOLNÍHO KLUBU HÁZENÉ na Dubině v roce 1991, kde hrál ještě v červnu na venkovních hřištích místní základní školy. Od té doby se poměry změnily a už několik let se hraje v hale. Letos poprvé ve dvou, protože zájem o tento turnaj, který se letos hrál v kategorii mladších žaček, přesáhl možnosti jedné haly. Takže dvaadvacet družstev, když organizátoři nemohli „vzít“ další dvě družstva, sehrály své zápasy v hale Dašická a v nafukovací na Dukle. 

Velkým přínosem pro všechna družstva byla skutečnost, že se v podstatě hrají dva souběžné turnaje.  V obou skupinách se hrálo systémem každý s každým a minutáž jednoho utkání byla 20 min. Tím bylo zaručeno, že každý ze zúčastněných týmů odehrál 180 min. Na Dašické hrála družstva „B“, která tvoří hráčky začínající, nebo mladší a nezkušené. A na Dukle zase „Áčka“, která házenou už ovládají lépe. Tím se vlastně eliminovaly výsledky s rozdílem o deset a více branek. A určitě to i zkvalitnilo úroveň turnaje.

Tento fakt ovšem klade na organizaci turnaje větší náročnost, kterou by organizátoři nezvládli bez pomoci mnoha subjektů. Město Pardubice, Pardubický Kraj, gymnázia Dašická a Sportovní, restaurace Davida Zahradníka a v neposlední řadě rodiče mladších žaček domácího družstva. Tito všichni se větší, či menší měrou svou pomocí podíleli na organizaci tohoto turnaje, a proto jim patří velký dík.

Turnaj byl rozdělen do dvou kategorií: 

Skupina A: DHK Pardubice A, DHC Slávie Praha A, Sokol Kobylisy II Praha A, HC Háje Praha A, Sokol Vršovice Praha, Jiskra Otrokovice, DHK Slavoj Žirovnice, TJ Astra Praha, DHK Baník Most A, Sokol Písek A a Tatran Bohunice.

Skupina B: DHK Pardubice B, DHC Slávie Praha B, Sokol Kobylisy II Praha B, HC Háje Praha B, Jiskra H.Brod, TJ Turnov, HC Kolín, Strojár Malacky, DHK Baník Most B, Sokol Písek B a HC Zlín B.

O pravidla se postarala osmice rozhodčích: Karel Liška, Jiří Ždárský, Markéta Tvrzová, Markéta Fronková, Jaroslav Dostál st., Jiří Blanický, Luboš Zavřel, Lubomír Buben.

A jak to dopadlo?

Áčka sehrály svůj turnaj v nafukovací hale na Dukle, když nejlépe se dařilo hráčkám Tatranu Bohunice. V Béčkách dominovala záloha Slávie. Ta svého úspěchu dosáhla v hale Dašická. Po třech hracích dnech má tedy každá kategorie svého vítěze, který si domů zaslouženě odvezl trofej turnaje v podobě velkého perníkového srdce. 

Zkrátka nepřišly ani nejlepší hráčky turnaje: 

Skupina A

Spojka – Simona Horáková, Otrokovice

Křídlo/pivot – Eliška Modrá, Slávie Praha

Brankářka – Šárka Spurná, Žirovnice

Skupina B

Spojka – Alexandra Bietzscholdová, Slávie Praha

Křídlo/pivot – Aneta Gorulová, Písek

Brankářka – Tereza Jurinová, Most

V sobotu večer trenérům a vedoucím zahrála k tanci i poslechu kapela Zátoka, když jejich svěřenkyně pod vedením studentek sportovního gymnázia soutěžily o krásné ceny v hale.

Ke zdárnému průběhu turnaje pomohlo organizátorům hlavně vedení gymnázia Dašická a Sportovního gymnázia. V jejich zařízeních se hráčky ubytovaly a stravovaly. Finanční pomoc poskytlo Město Pardubice a Dopravní podnik města Pardubic. Velký dík patří i rodičům za veškerou pomoc.

Fotky z turnaje najdete zde: www.hazena-pardubice.cz/fotogalerie/sezona-2015-2016/category/768-o-pernikove-srdce-2015?start=140

Pro HNB Rudolf Šimon