ŠKATULATA HEJBEJTE SE ANEB TOP PŘESUNY VE SVĚTĚ!

V předešlých dnech jsme Vám přinesli seznam přestupů z německé bundesligy a české extraligy! Nyní se podíváme trochu blíže na TOP přestupy ve světové házené, kde především dominují levorucí střelci!

ALEX DUJSHEBAEV + BLAŽ JANCKS VIVE KIELCE

Jeden nositel slavného jména, druhý považovaný za vycházející hvězdu slovinské házené. Polský mistr, který vloni vypal v Lize mistrů překvapivě již ve čtvrtfinále posílil zejména na pravé straně. Španělský reprezentant Alex Dujshebaev po příchodu z makedonského HC Vardar SKopje má být velkou údernou silou na pravé spojce, mezi jeho přednosti patří především skvělá klička a tvrdá rána. To Blaž Janc přišel ze slovinského Celje Pivovarna Laško jako náhrada za Tobiase Reichmanna, který odešel do Melsungenu. Slovinský levoruký rychlík dokáže hrát nejen na pravém křídle ale také i na spojce a zdobí jej neuvěřitelný přehled a chytrost na hřišti.

SANDER SAGOSEN + RODRIGO CORRALES PARIS SAINT-GERMAIN HANDBALL

Další zvučné posily pro letošní sezóny ohlásilo francouzské PSG.  Do svých řad přivedl jednoho z nejtalentovanějších házenkářů současnosti a gólmana, který v minulosti patřil mezi nejlépe hodnocené ochrance svatyně v Lize mistrů. Sander Sagosen přišel z dánského Aalborg Håndbold jako další velká síla na post střední spojky, PSG se tedy může pyšnit opravdu obrovskou kvalitou na tomto postu, protože ve svých řadách má ještě megastar Nikolu Karabatiče! Sagosen oplývá především fantastickou dynamičností a v jeho mladém věku je již tahounem norského národního celku! Španělský brankář Rodrigo Corrales přišel z polské Wisly Plock, kde byl hlavně mezi fanoušky velkým oblíbencem. Corrales dokázal trápit ne jednoho světového střelce, ne jednoho soupeře, jeho kvalit si všimlo právě PSG, které si jej vybralo jako kvalitní náhradu za Goražda Škofa, který odešel do německého Erlangenu.

Dainis KrištopansHC VARDAR SKOPJE

Odešel Dujshebaev, koho na jeho místo? I taková byla otázka vedení Vardaru poté, co španělská levoruká spojka odešla do polských Kielců. A tak na tento post přivedl Vardar hlavně slovenským fanouškům dobře známého dlouhána Dainise Krištopanse, který přišel do makedonského celku úřadujících vítězů Ligy mistrů a SEHA Ligy. Se svou výškou 2,15m a váhou skoro přes 135kg patří Krištopans mezi nerobustnější házenkáře vůbec. Na pravé spojce se díky své výšce a váze dokáže skvěle prosadit a jeho průniky často končí gólem nebo vyloučením. Lotyš v minulosti nastupoval také za Tatran Prešov, než odešel právě do běloruského celku Meshkov Brest, odtud již zamířil právě do Vardaru.

KIRIL LAZAROV → HBC NANTES

Bylo na čase dát Barceloně sbohem? Jedna z nejlepších pravých spojek na světě, makedonec Kiril Lazarov je všeobecně ikonou nejen světové ale i makedonské házené. Lazarov se nechal slyšet, že se jeho bohatá házenkářská kariéra chýlí ke konci, i možná proto ho to vedlo k odchodu ze španělské FC Barcelona LASSA, kam v minulosti přišel z dalšího, dnes již neexistujícího, klubu Atlético Madrid. Levoruký střelec a vyhlášený exekutor 7m hodů je ověnčen mnoha úspěchy, nejenom zisku trofejí v Lize mistrů ale také se stal například nejlepším střelcem na posledním mistrovství světa 2017 ve Francii nebo v roce 2012 dovedl jako kapitán Makedonii k historickému úspěchu, kdy se tenkrát balkánský celek umístil na senzačním 5. místě a právě Lazarov byl hlavním strůjcem tohoto úspěchu, už jen proto, že v 7 zápasech vsítil 61 branek, což byl tehdy rekord šampionátu. Nyní se stane součástí ambiciózního celku HBC Nantes, kde hrají další zvučná jména jako Dominik Klein nebo Eduardo Gurbindo.

WILLIAM ACCAMBRAYTELÉKOM MVM VESZPRÉM

Paris Saint-Germain Handball nedostával tolik prostoru, kolik sám potřeboval, i možná proto zvolil odchod z francouzského celku. William Accambray, člen zlaté generace pro tentokrát zamířil do jednoho z TOP klubů současné světové házené, kterým je maďarský Telékom MVM Veszprém. Jakožto jedna z mnoha ohlášených posil však bude mít snad ještě větší konkurenci, než tomu bylo v PSG. V maďarském celku totiž ještě působí srb Momir Ilič a zpět se z Brestu vrací také maďarský reprezentant Iman Jamali. I proto se vlasatý hromotluk bude muset prosadit mezi skvělými střelci na levé straně, stejně jako jeho spoluhráči Ilič a Jamali, tak i on oplývá skvělou tvrdostí střelby a skvělou dynamičností. Je jen na něm, zda se dokáže v tak nabité konkurenci prosadit.

JURE DOLENECFC BARCELONA LASSA

Další ze skupiny skvělých světových hráčů, který přišel jako náhrada za odcházejícího hráče. Slovinský reprezentant s nepřehlédnutelnými dlouhými vlasy a čelenkou Jure Dolenec by měl zastoupit místo po Kirilu Lazarovovi. Skvělý hráč a exekutor sedmimetrových hodů přišel z francouzského HB Montpellier na post pravé spojky a očekává se od něj přinos pro španělský celek. Stejně jako jeho předchůdci i on má však na tomto postu opravdu vekou konkurenci v podobě francouzského mladíčka Diky Mema. V evropské kvalifikaci patřil Dolenec ve slovinském národním týmu mezi největší tahouny a byl také jedním z nejlepších střelců. Jeho hlavními aspekty jsou hlavně skvělý průnik a také rychlá střelba z kroku. Nyní má čas na to, aby svůj talent předvedl také ve španělském velkoklubu.

JESPER NØDDESBOBJERRINGBRO-SIILKEBORG BSV

Jeden z nejuznávanějších pivotů na světě, dánský reprezentant Jesper Nøddesbo opustil po dlouhých letech Barcelonu a zamířil zpět domů do Dánska. Skoro dva metry vysoký pivot patří doslova k legendám na tomto postu, jeho parádičky a střely falšem bavily nejenom diváky v Palau Blaugrana! Jeho nezapomenutelná zarostlá tvář bude jistě chybět nejednomu fanouškovi v Barceloně ale určitě i jinde po házenkářské Evropě. Nyní jeho služby v dánské lize, kde se mimo jiné v roce 2006 stal nejlepším střelcem, využije jeden z předních dánských celků a účastník Ligy mistrů Bjerringbro-Silkeborg BSV, kde mu parťáka bude další bývalý dánský reprezentant a skvělý pivot Michael V. Knudsen. Jesper však i nadále bude jistě bavit dalšími parádičkami na postu pivota!

 

Zdroj: HNB

Foto: FB a webové stránky klubů

 

Články k ročníku 2017/2018 sponzorují